×
 

Onderstaand treft u een overzicht van onze sprekers, klik op de naam van een spreker voor meer informatie.

 •    Tamara van Ark, Staatssecretaris Sociale Zaken en Werkgelegenheid

  Tamara van Ark begon haar loopbaan in 1998 bij Panfox BV als functioneel ontwerper/consultant. Vanaf 2000 was zij consultant bij StBC Consulting. In 2002 werd zij teamchef bij de Dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid in Rotterdam (district Feijenoord). In 2004 werd Tamara van Ark wethouder van de gemeente Nieuwerkerk aan den IJssel, per 1 januari 2010 van de gemeente Zuidplas (fusie van de gemeenten Moordrecht, Nieuwerkerk aan den IJssel en Zevenhuizen-Moerkapelle). In juni 2010 werd zij Tweede Kamerlid van de VVD, met de portefeuille AWBZ/WMO. Sinds 2012 was zij vicefractievoorzitter. Op 26 oktober 2017 is Tamara van Ark benoemd tot staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in het kabinet-Rutte III.
  •    Wilco van Dijk, Bijzonder Hoogleraar Psychologische Determinanten van Economisch Keuzegedrag 

   Wilco van Dijk studeerde Sociale Psychologie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij studeerde af in 1994 en promoveerde aan dezelfde universiteit in 1999. Na zijn promotie werkte hij als Universitair (Hoofd) Docent aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Vanaf 2009 is hij als Universitair Hoofddocent verbonden aan de sectie Sociale en Organisatie Psychologie van de Universiteit Leiden. In 2014 is hij benoemd tot bijzonder hoogleraar Psychologische Determinanten van Economisch Keuzegedrag. Deze leerstoel is een samenwerking van de Universiteit Leiden met het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud).
   •    Oscar Gelderblom, Hoogleraar financiële geschiedenis aan de Universiteit Utrecht

    Oscar Gelderblom is hoogleraar financiële geschiedenis aan de Universiteit Utrecht. Hij was één van de initiatiefnemer van Kasboekje van Nederland, een televisieserie (NTR) en onderzoeksproject over Nederlanders en hun geldzaken in de twintigste eeuw. Lukt het de financiële sector altijd en overal om precies die diensten aan te bieden die huishoudens en kleine ondernemers nodig hebben?
    • mojoimagealt-6982-alt   Leon Giesen, Nederlands filmmaker, muzikant en verhalenverteller 

     Leon Giesen is nogal nieuwsgierig en zet als hij vermoedt dat er zich ergens een verhaal schuilhoudt onbevreesd de achtervolging in. Hij gaat daarbij verder dan de gemiddelde mens en vertelt over zijn avonturen in de wereld van alledag, met gebruikmaking van film en muziek, in 'Mondo Leone' (De Wereld van Leon). In 'De Schat van Mondo Leone' is hij in een heus schatgraafavontuur terecht gekomen. De droom van een verhalenverteller, maar de nachtmerrie van een budgetbewaker.
    •    Marijke Roskam, Bekend van BNR

     Marijke Roskam presenteert bij BNR niet alleen het nieuws, maar ook programma's over (sociale) innovaties, BV Nederland en de arbeidsmarkt. ‎Daarnaast leidt ze congressen en sessies over thema's als de Participatiewet en de zorg. Ze vraagt kritisch door, is energiek en enkel tevreden als deelnemers met nieuwe inzichten en inspiratie de zaal verlaten.
     • mojoimagealt-6840-alt   Anna van der Schors, Senior wetenschappelijk medewerker Nibud

      Anna van der Schors is sr. wetenschappelijk medewerker bij het Nibud. Naast kwantitatief onderzoek naar het geldgedrag van Nederlanders, richt ze zich binnen het Nibud op de implicaties van fiscale wet-en regelgeving, sociale zekerheid en pensioenwetgeving voor de consument nu én in de toekomst. Ze ‘vertaalt’ beleid naar informatie en tools waarmee de consument grip krijgt op zijn financiële situatie op de langere termijn, bijvoorbeeld via de Pensioenschijf-van-vijf en de BufferBerekenaar.
    •    Arjan Vliegenthart, Directeur-bestuurder Nibud

     Arjan Vliegenthart was wethouder voor de portefeuilles Werk, Inkomen en Participatie en Stadsdeel Nieuw West. Hij was sinds 2007 lid van de Eerste Kamer voor de SP en woordvoerder Buitenlandse Zaken, Defensie, Ontwikkelingssamenwerking en Binnenlandse Zaken. Vliegenthart was tevens lid van het landelijk partijbestuur en directeur van het Wetenschappelijk Bureau van de SP. Bij het bureau deed hij met name onderzoek naar de sociaal-economische hervormingsagenda en internationale ontwikkelingen. Sinds november 2018 is hij directeur van Nibud.
     •    Minou van der Werf, Senior wetenschappelijk medewerker Nibud

      Minou van der Werf houdt zich als onderzoeker bij het Nibud bezig met het verklaren van financieel gedrag. Waarom maken mensen bepaalde keuzes? En hoe kunnen we (wetenschappelijke) inzichten gebruiken om mensen te helpen op het gebied van financiën? Vanuit haar achtergrond in de sociale psychologie is zij vooral geïnteresseerd in het financieel gedrag van mensen. Waarom maken mensen bepaalde (irrationele) financiële keuzes? En, nog belangrijker, hoe kunnen we mensen helpen en motiveren betere keuzes te maken? Op welke manier kunnen we ze het juiste steuntje in de rug geven? Binnen het Nibud houdt zij zich daarmee bezig. Daarnaast houdt zich ook bezig met het kennisgebied jongeren en financiële educatie. Om jongeren financieel weerbaar en zelfredzaam te maken, is het belangrijk dat zij leren omgaan met geld. Vroeg geleerd is oud gedaan, ook bij financiën!
      Sinds begin 2015 is zij onder de Nibud-leerstoel ‘ Psychologische determinanten van economisch keuzegedrag’ als buitenpromovenda gestart aan de Universiteit van Leiden. Samen met prof. dr. Wilco van Dijk kijkt zij naar hoe we de financiële zelfredzaamheid van mensen kunnen bevorderen met inzichten uit de gedragswetenschappen.
    •    Matt Wallaert, Chief behavioral officer, Clover Health (zorgverzekeraar) USA

     Matt Wallaert is een gedragswetenschapper en -ondernemer uit de Verenigde Staten en werkt op het kruispunt van technologie en menselijk gedrag. Hij ontwerpt producten en programma's die mensen helpen een gelukkiger en gezonder leven te leiden. Nadat hij de academische wereld had verlaten om twee succesvolle startups te bouwen en verkopen, werd hij de eerste gedragswetenschapper van Microsoft en directeur bij Microsoft Ventures. Hij is nu de eerste Chief Behavioral Officer bij Clover Health, een Medicare Advantage-plan dat het verzekeringsmodel wijzigt door gedrag te veranderen. Daarnaast is hij veelgevraagd spreker over de wetenschap van gedragsverandering en productontwerp. Zijn eerste boek hierover komt uit in het najaar van 2018. Wallaert zit in het bestuur van verschillende startups en non-profitorganisaties, geeft voorrang aan ondervertegenwoordigde oprichters en publiek en blijft bijproducten maken zoals GetRaised.com, wat heeft bijgedragen aan het helpen van onderbetaalde vrouwen.