×
 

Nibud Jubileumcongres Geld & Gedrag

Koningin Máxima aanwezig bij Nibud Jubileumcongres

Bekijk het verslag van het congres online.

Koningin Máxima was op donderdag 18 april aanwezig bij het Nibud Jubileumcongres Geld & Gedrag in TivoliVredenburg in Utrecht. Het Nibud vierde met dit jubileumcongres zijn 40-jarig bestaan. Al sinds 1979 is het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting het enige instituut in Nederland dat onafhankelijk advies geeft over de huishoudportemonnee. In deze veertig jaar is het Nibud uitgegroeid tot dé vraagbaak op het gebied van geld. Zowel consumenten als professionals die voor hun werk vragen over financiën hebben, weten het Nibud goed te vinden.
Het Nibud is van mening dat de samenleving miljoenen kan besparen door meer oog te hebben voor het financiële gedrag van consumenten. Inzichten uit de gedragswetenschappen laten zien dat de consument niet altijd rationeel handelt en veel onbewust gedrag laat zien. Wanneer dit onbewuste financiële gedrag vaker als uitgangspunt wordt genomen bij beleidsdoelstellingen verwacht het Nibud dat de schuldenproblematiek zal verminderen.

mojoimagealt-6826-alt

Van zelfredzaam naar redzaam

Tot vorig jaar was het doel van het Nibud het verhogen van de financiële zelfredzaamheid van consumenten. Door het woord ‘zelf’ niet meer te noemen, wil het Nibud expliciet maken dat het instituut niet van consumenten verwacht dat zij alles zelf kunnen op het gebied van geld. Het is belangrijk dat iedereen zijn eigen verantwoordelijkheid neemt, doet wat hij kan, en ook hulp durft te vragen. Directeur Arjan Vliegenthart: “Iemand die bijvoorbeeld hulp vraagt bij de belastingaangifte of het regelen van een hypotheek is financieel gezien heel verstandig bezig. Waar wij ons zorgen om maken is dat mensen vaak niet weten waar ze heen moeten met hun financiële vragen. 34 procent van de huishoudens met ernstige betalingsproblemen krijgt geen hulp bij het oplossen van de problemen. Het zou ideaal zijn als er voor iedereen laagdrempelige hulp zou zijn voor het op orde krijgen van de financiële administratie of het oplossen van schulden.”

Hoe gaat de Nederlander anno 2019 met zijn geld om?

Tijdens het jubileumcongres presenteerde het Nibud het onderzoek Geldzaken in de Praktijk 2018-2019 waarin het instituut op een rij heeft gezet hoe de Nederlander anno 2019 met zijn geld omgaat. Andere sprekers waren onder anderen staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Tamara van Ark, de Amerikaanse gedragswetenschapper Matt Wallaert, bijzonder hoogleraar van de Nibud-leerstoel aan de Universiteit Leiden Wilco van Dijk en hoogleraar financiële geschiedenis Oscar Gelderblom.